Fleksjobbere fylder slik i 80.000 julekalendere

10. April 2023

Thy Naturkraft har startet en ny socialøkonomisk virksomhed, hvor der er fokus på produktion.

THISTED: Nogle tænker måske, at det ville være et ensformigt arbejde, og lidt uoverkommeligt, at skulle samle og fylde slik i hele 80.000 julekalendere. Men for de ansatte, der lige nu er i fuld gang med opgaven, er det et job, de sætter en ære i at klare til punkt og prikke.

Den store ordre, som grossistvirksomheden Nordthy A/ S i Østerild står bag, er landet hos en ny, socialøkonomisk virksomhed, som den selvejende institution Elmelund står bag.

Foreløbigt tæller virksomheden en halv snes fleksjobbere, som møder ind i en hal på Ballerumvej lidt nord for Thisted. De startede i august sidste år med at indrette den lejede hal til formålet. Det er montageværkstedet og pakkeriet fra Elmelunds socialøkonomiske virksomhed Thy Naturkraft, der er rykket ud til de større lokaler, hvor der er god plads til at tage flere forskellige typer opgaver ind.

Brug for endnu mere plads

Men selv de nye lokaler er for små, når det gælder den kæmpe ordre fra Nordthy A/ S. Kort efter påske rykker hele holdet ud i en endnu større hal i Nors, hvor de helt frem til uge 40 vil være beskæftiget med først at pakke cirka 35.000 sommerkasser med kiks og slik, og derefter mindst 80.000 julekalendere.

Lige nu er medarbejderne i gang med at samle de indlæg, der opdeler kalenderkasserne i 24 rum. Fra uge 20 begynder de at lægge slik i kasserne.

-Det er en opgave, der er monoton og det samme dag ud og dag ind. Det er vi gode til, fastslår Klaus Kjeldtoft, der sammen med fleksjobber Jacob Jørgensen er værkfører i produktionen.

Klaus Kjeldtoft er den eneste i produktionsdelen, der er ansat i et almindeligt fuldtidsjob.

Han har også andre opgaver i Elmelund, især i forhold til at kontakte virksomheder og hente ordrer hjem. Her gælder det om at finde nogle arbejdsopgaver, som er enkle at løse.

Den betaling, virksomheder giver for at få udført en opgave hos Elmelunds produktionsenhed, skal kunne finansiere husleje, lønninger og andre udgifter. Økonomien skal hænge sammen.

-Vi er inde at lave beregninger på, hvad det ville koste at få lavet tingene andre steder. Vi skal ikke være billig arbejdskraft, men ramme prisen, siger Klaus Kjeldtoft.

På kanten af arbejdsmarkedet

Thy Naturkraft har i forvejen haft opgaver for flere lokale virksomheder, blandt andre AB Aluminium og Outrup Vinduer & Døre. Men de nye, store værksteder på Ballerumvej giver mulighed for at skalere kraftigt op.

Som noget nyt satser man heller ikke kun på at beskæftige de unge, som normalt er målgruppen for Elmelunds arbejde. Målet er simpelthen at skabe en arbejdsplads, hvor der er plads til voksne mennesker, der af en eller anden grund har svært ved at opfylde kravene på det almindelige arbejdsmarked.

Brian Nyby, der er afdelingsleder for Thy Naturkraft, siger: -Den virksomhed, vi ønsker at lave her, er for at hjælpe alle, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Ideen er jo, at vi rigtig gerne vil ansætte de unge af vores egne, som ikke opnår et job et andet sted, men også andre med skånebehov.

Skadet efter et fald

Værkfører Jacob Jørgensen hører til sidstnævnte gruppe.

Han er 31 år og ansat i et fleksjob på 20 timer ugentligt.

Hans eneste handicap er, at han har en dropfod, som betyder, at han har brug for ekstra hvile. Den manglende førlighed i venstre fod er resultatet af en arbejdsskade, som skete, da han i 2009 lige var startet i tømrerlære.

-To uger inde i grundforløbet gik det galt. Jeg var ved at brække noget gulv op og faldt igennem det. Jeg faldt to meter ned og fik et tryk op gennem benet, som betød, at musklen døde, fortæller han.

Efter et langt sygehusophold fulgt af et afklaringsforløb tog Jacob Jørgensen en uddannelse som pædagogisk assistent med henblik på fleksjob. For cirka fire år siden blev han ansat på Elmelund.

-Kombination af værkfører og pædagogisk arbejde er et drømmejob, konstaterer han.

Kampgejst og holdånd Brian Nyby forklarer, at selv om alle fleksjobbere per defi-nition har skånebehov, så er udfordringerne ikke ens.

-Vi har en målgruppe, som har særlige skånebehov i form af kognitive eller psykiske diagnoser, og de har brug for, at andre hjælper dem med at komme igennem dagen. Inde i mit hoved er dem, vi ansætter med skånebehov, traktoren, og dem med særlige behov er vognen.

Alt andet lige er der nødt til at være en traktor for at kunne trække vognen, men samlet set kan vi ikke undvære nogle af dem, siger han.

Afdelingslederen satser i det hele taget på at skabe en arbejdsplads, hvor medarbejderne hjælper og kompletterer hinanden.

-Hvis der for eksempel er en smed, der af en eller anden grund er kommet til skade og ikke kan løfte, men stadig kan svejse, og vi har nogle gode, stærke unge mennesker her, der måske ikke har andre udfordringer end det psykiske, så kan man lave et kombijob. Det er det, der er tanken omkring det, at vi skal have alle med, siger Brian Nyby.

Ved arbejdsbordene i værkstedet er alle i hvert fald fælles om at arbejde hurtigt og koncentreret med at samle de papskiver, der skal udgøre indlæggene i julekalenderne.

Folkene ved, at det her er en rigtig arbejdsplads, hvor man skal tjene sin egen løn hjem.

-Derfor er der også en helt anden kampgejst og holdånd herude, end der eksempelvis er inde på Elmelund, for det er et helt andet koncept, siger Brian Nyby.

Et godt samarbejde

Den indstilling har Nordthy også selv været med til at understøtte. Virksomheden har for eksempel inviteret hele arbejdssjakket på besøg ude i Østerild. Direktør Søren Lukassen fra Nordthy siger: -De skulle jo se deres kolleger herude, og hvor julekalenderne havner, når de har pakket dem. De har også fået nogle firmatrøjer. Nu er de jo en del af huset, og de går virkelig op i deres arbejde.

Sidste år fik Nordthy pakket de mange julekalendere i Holland, men den opgave er altså trukket hjem til Thy.

-Jeg håber da, at det bliver starten på et langvarigt samarbejde.

Det vil være dejligt for alle parter, fastslår direktøren.

Selv om Elmelunds socialøkonomiske produktionsvirksomhed lige nu har nok at gøre med de ordrer, der er i hus, så understreger Brian Nyby, at man ikke er stoppet med at tage nye opgaver ind.

Og han er overbevist om, at interessen ude i erhvervslivet vil være der.

-Social kapital bliver også en del af budgettet for virksomheder fremover, og der kan man købe aflad ude hos os, konstaterer han.

– Nordjyske Stiftstidende Aalborg

Close Menu